1 DECEMBRIE 2018
O scurtă întoarcere în timp ne duce la momentul când a început totul, în 27 mai 1600, când Mihai Viteazul unea Țara Românească, Moldova și Transilvania sub un singur sceptru. A fost prima unire a celor trei regiuni sub conducerea unui “Domn al Țării Româneşti, Ardealului şi Moldovei”. Unirea însă nu a durat, în 1601 acesta pierzând rând pe rând Transilvania și Moldova. Dar visul românilor și dorul după România Mare a rămas viu în inimile lor, ideal devenit realitate după 300 de ani. Anul 1918 a fost anul de cotitură în istoria noastră ca popor, un simbol al puterii românilor de a-și decide singuri soarta, anul în care ROMÂNIA MARE a devenit realitate.
“Unirea, Națiunea a făcut-o!”, spunea Mihail Kogălniceanu
“Istoria ne cheamă la fapte. Mersul irezistibil al civilizației omenești a scos și neamul românesc din întunericul robiei la lumina cunoștinței de sine” – asa suna îndemnul cu care au fost chemați la Alba Iulia zecile de mii de români pătrunși de trăirea momentului istoric,
Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbatoare, participând 1228 de delegati oficiali, episcopi, oameni de cultură și români de pretutindeni, veniți de peste Carpați,cu trenul, cu căruțele, călare, pe jos, îmbrăcați în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore și cu table indicând comunele și ținuturile din care proveneau.
1 Decembrie 2018 – 100 de ani de la Marea Unire.
Dar înțelegem noi oare ce înseamnă Unirea?
A fi unit nu înseamnă a fi la un loc…
A fi unit este mai mult decât a locui împreună într-un spațiu, a trăi sub aceeași conducere și a ne supune acelorași legi!
Unitatea de neam și de țară este un concept în care strămoșii noștri au crezut și s-au luptat până când acest vis a devenit realitate. Unirea a fost realizată întâi la nivelul sufletului, unire ce străbate spațiul și timpul, bravii români trăind și crezând în gândul minunat până când acesta s-a materializat.
Astfel, interesul național a devenit prioritar în fața celui personal! Și când interesul național devine realitate, atunci inevitabil și interesul individual se înalță.
Câți dintre noi conștientizăm acest lucru? Mai suntem UNA cu adevărat?
O națiune care se dezbină împotriva ei însăși nu dăinuiește! Este momentul să ne venim în fire privind în trecut la înaintașii noștri, la jertfele și sacrificiile făcute de ei pentru ca românii să poată fi azi liberi și pentru a putea vorbi azi de ROMÂNIA.
Privind spre viitor să lăsăm urmașilor noștri calea de urmat, să ne învățăm copiii ce înseamnă să trăiască românește, să simtă românește, să iubească România, să fie mândri că sunt români, ducând mai departe și ei – la rândul lor – flacăra sfântă a Unirii neamului nostru românesc!
Fie ca Lumina și Pacea să domnească peste Națiunea Română și trăirea în Unitate să străbată veacurile!
Dumnezeu să binecuvânteze astăzi România!